Periodontoloji
Dişeti ve dişetini çevreleyen diğer dokularla ilgili genellikle iltihabi rahatsızlıkları inceleyen ve tedavi eden bilim dalına periodontoloji adı verilir. Periodental hastalıklar büyük oranda bakteri kaynaklı olarak ortaya çıkar. Dolayısıyla ağız ve diş hijyeninin dişeti problemlerinden korunmak için önemi büyüktür. Sigara, ilaç kullanımı, diyabet, stres, beslenme bozuklukları, gebelik, menopoz gibi faktörler de dişeti rahatsızlıklarını tetikleyebilmektedir. Zamanında teşhis edilip doğru müdahale gerçekleştirildiği takdirde periodental hastalıklar kontrol altına alınarak iyileştirilebilir.
Öncelikle klinik muayene ve gerekirse radyografik veriler aracılığıyla hastalığın uzman bir diş hekimi tarafından teşhis edilmesi gerekir. Doğru tanı, hastalığın tedavisi için en önemli unsurdur.
Sonrasında hasta periodental hastalıklar hakkında bilgilendirilmeli, ağız ve diş bakımıyla ilgili gerekli görülen tavsiyelerde bulunulmalıdır. Zira dişeti rahatsızlıklarının başarılı bir şekilde tedavi edilmesinde hasta ile doktor arasındaki işbirliğinin önemi çok yüksektir.
İkinci aşamada diş çevresinde oluşmuş diş taşları ve plaklar, özel cihazlar kullanılarak temizlenir. Gerek görüldüğü takdirde lokal anestezi altında dişeti ceplerinde küretaj adı verilen derin temizleme uygulaması da yapılır. Gerçekleştirilen bu tedaviler, yine uzman diş hekiminin gerek görmesi durumunda antibiyotik tedavisiyle desteklenebilir.
Dişeti hastalıklarının daha ileri boyutlarda gözlendiği vakalarda cerrahi uygulamalar devreye sokulur. Lokal anestezi altında yapılan bu operasyonlarda dişetlerinin içi ve kemik yüzeyleri iltihabi dokulardan bütünüyle arındırılır. Periodental cerrahi işlemler lazer uygulamalarıyla da gerçekleştirilebilir.
Son olarak tüm süreç periodontolojistin uygun gördüğü biçimde tamamlayıcı ve destekleyici tedavilerle desteklenir.
Periodontoloji Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Dişeti kanamaları ve ağız içi yaraları yok edilir.
Dişlerin ihtiyaç duyduğu çevre dokular daha sağlıklı bir yapı kazanır.
Gelecekteki dişeti hastalıkları önlenir.
Olası diş kayıplarının önüne geçilir.
Çiğneme fonksiyonlarındaki sıkıntılar giderilir.
Sindirim sistemindeki aksaklıklar giderilir.
Dişetleriyle ilgili estetik kaygılar sonlandırılır.