Ortodonti
Genel olarak doğru bir kapanışı amaçlayan ortodonti, karşılıklı çenelerdeki dişlerin düzgün olarak sıralanması için gereken tedavileri kapsar. Ortodonti tedavisi, dişlerin çene kemiği üzerinde hem estetik hem de fonksiyonel açıdan doğru dizilimini sağlar. Diş ve çene arasındaki uyumu bozan sorunların teşhisini ve tedavisini gerçekleştirir. Çapraşık, eksik diş, çenedeki kapanış problemleri, çene darlığı, çene kırıkları, çene travmaları, çenenin ileride ya da geride olması gibi durumlar ortodontinin alanına girer.
Ortodonti Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Dişlerin ağız içinde ideal konumlarına getirilip doğru bir biçimde sıralanması, çeneler arasında uyumun sağlanması amacıyla farklı ortodontik tedavi apareyleri bulunur. Söz konusu apareyler sabit ya da hareketli olabilir. Uzman diş hekimi tarafından yapılan muayene, tanı ve teşhisin ardından gerekli olan tedavi yöntemi belirlenir. Karar verilen tedavi için en uygun aparey aracılığıyla tedavi süreci başlatılır.
Ortodonti tedavisi için kullanılan sabit aygıtlar diş telleri olarak bilinir. Tedavi, braketler, teller, bantlar gibi unsurlar ayrı ayrı ya da bir arada kullanılabilir. Braketler dişlerin iç ya da dış yüzeyine tek tek yapıştırılır. Bunlar sayesinde dişler hareket ettirilir ve doğru yerlerine ulaşana kadar uygulama devam eder.
Sabit braketler, üretim malzemesine göre değişiklik gösterir. Bunlar arasında metal braketler sıklıkla kullanılır. Dişlerin kendi renginde ya da şeffaf olarak hazırlanan ve daha az belli olan şeffaf plak ise tedavi sürecinde kişiye daha estetik bir görünüm sağlar. Son olarak lingual braketler ise dişlerin iç yüzeyine yapıştırılır. Bu nedenle dışarıdan bakıldığında hiçbir şekilde görülmezler.
Ortodontik Tedavide Amaç
Ortodonti tedavisi devam ederken genellikle aylık olarak kontroller yapılır. Diş hekimi dişlerin güncel durumuna ve tedavinin ilerleyişine göre braketleri sökerek yerlerini değiştirebilir. Bu ayarlamalar hedeflenen sonuç elde edilene kadar devam eder.
Çenedeki yapısal bozuklukları gidermek için ise yine bazı ortodontik aygıtlardan destek alınır. Çeneler arası lastikler bu aygıtlardandır.
Ana tedavinin tamamlanmasının ardından pekiştirme tedavisi uygulanır.
Ortodontik Tedavi Tipleri
Pekiştirme tedavisinde amaç; ilk tedaviyle elde edilen sonucun zamanla yeniden bozulmasının önüne geçmektir. Bu aşamada uzman hekim hastayla karşılıklı fikir alışverişinde bulunarak pekiştirme tedavisi için uygun olan aygıta karar verir.
Ortodonti tedavilerinde kullanılan hareketli aygıtlar ise genellikle şeffaf plaklar ve akrilik plaklardır. Akrilik plaklar genellikle çocuklarda, koruyucu ve önleyici tedaviler için tercih edilir. Hastanın kendisi tarafından takılıp çıkarılabilirler. Şeffaf plak ise yetişkinler için kullanılan estetik diş telleridir. En önemli avantajı şeffaf olduğu için kişi, tedavi boyunca estetik kaygılar yaşamaktan kurtulur.
Ortodonti Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
- Kişinin, sağlıklı, düzgün sıralanmış ve estetik görünüme sahip dişlere kavuşmasına yardımcı olur.
- Çenedeki yapısal bozukluklar giderilir. Buna bağlı olarak çene kapanmasıyla ilgili sıkıntılar ortadan kalkar.
- Çiğneme, konuşma ve gülme ile ilgili yaşanan problemler giderilir. Kişinin özgüveninin artması sağlanır.
- Dişlerin doğru dizilimlerine kavuşması sayesinde gelecekteki olası çürüme, dişeti hastalıkları ve diş kayıpları da engellenebilir.
- Diş aşınmalarının önüne geçilir.