Diş Dolgusu
Diş dolgusu, çeşitli nedenlerle çürüyen, kırılan, çatlayan dişlere uygulanan bir diş hekimliği tedavisidir. Çürüyen ya da kırılan dişlerde kaybolan fonksiyonların geri kazanımını sağlamayı amaçlar.
Söz konusu dişlerde çürük bölge iyice temizlendikten sonra ortaya çıkan boşluk, farklı materyaller aracılığıyla doldurularak restore edilir. Zamanında yapılan diş dolgusu dişlerin bütünüyle kaybedilmesini engeller.
Estetik diş dolgusu, dolgu işleminin orijinal diş rengindeki bir dolgu malzemesiyle doldurulma işlemine verilen isimdir. Bu şekilde daha doğal ve estetik görünüme sahip dişlere kavuşmak mümkün olur.
Dişlerin estetik görünüme sahip olması amacıyla uygulanan estetik dolgu tedavisi ile daha parlak bir görünüm elde edilir.
Günümüzde estetik diş dolgusu tüm dişler için uygulanabilmektedir.
Estetik diş dolgusunun farklı türleri mevcuttur. Porselen dolgu ve kompozit dolgu bunlar arasındadır.
Estetik Diş Dolgusu Nasıl Uygulanır?
Dolgu işlemi yapılacak olan bölge röntgen aracılığıyla görüntülenir. Dolgunun yapılacağı kısım tam olarak belirlendikten sonra dişin çevresi ve içi iyice temizlenir. Dolgu işlemi hangi maddeyle yapılacaksa hazırlanır ve belirlenen bölge bu maddeyle doldurulur.
Özel bir cihazla hızlıca donması sağlanır. Doldurma işlemi tamamlandıktan sonra birkaç deneme yapılır ve hastayı rahatsız eden kısımlar varsa inceltme, kesme ya da alçaltma gibi küçük rötuş uygulamaları aracılığıyla diş, son ve ideal haline getirilir.
Diş Dolgusu Uygulama Tipleri
Estetik diş dolgusu tedavisinde de yine dişteki mevcut çürükler temizlenir. Kompozit malzemeden üretilen dolgu ile diş arasında bağlanmayı oluşturmak için bonding uygulaması yapılır. Sertleşme işlemi ise ışın verilerek gerçekleştirilir.
Porselen dolgularda ise ölçü alma işleminin ardından dolgu hazırlama işlemi laboratuvar ortamında gerçekleştirilir. Bu şekilde dolguda uyumsuzluk sorunu yaşanmasının önüne geçilir. Porselen dolgunun yapıştırılma işlemi ise özel bir sistem ile yapılır.